Gedzo

Inkjet štampači - troškovi izrade fotografija

Teme o vrstama i kvalitetu papira i ostalim medijima na kojima štampate...

Inkjet štampači - troškovi izrade fotografija

Postod aleksandarv u Pon Jul 06, 2009 10:26 pm

Ova tema me je uvek zanimala, posto imam bebu od 10 meseci i svakih mesec dana radim brdo fotografija (u fotografskoj radnji), rezem par back up diskova sa slikama + radim po nekoliko slika na Canon Selphy 740 stampacu.
E sad, pomenuti canon selphy jeste elegantno resenje, radi odlicne slike ali je 2x skuplja fotografija nego kod profesionalnog fotografa (negde oko 30din za fotografiju 15x10 cm).
Zanima me da li je neko racunao koliko okvirno kosta stampa fotografoje na A4 foto papiru na inkjet stampacu koji ste preporucili (sa ciss sistemom). Ako je cena stampaca + ciss oko 150evra, koliki su toskovi stampe fotografija po A4 strani zajedno sa papirom i mastilom i svim ostalim troskovima.
Na jednoj A4 stranici se dobijaju recimo dve fotografije pristojne velicine (13x18 cm) koje bi kod fotografa kostale 2x25 = 50 din.
Kontam da bi imalo smisla razmisljati o investiciji u stampac + ciss samo ako bi stampa po A4 strani iznosila (dakle svi troskovi) maksimun 30 din. Da li je tako?
aleksandarv
MODERATOR

Pridružio se: Uto Apr 07, 2009 11:49 am

Re: Inkjet štampači - troškovi izrade fotografija

Postod zeewolf u Uto Jul 07, 2009 10:02 am

Aleksandre, izdvojio sam tvoj post pošto zaslužuje posebnu temu.
Problem kod računanja cene štampe je što ima previše promenljivih koje znatno utiču na krajnju cifru. Najbolji odgovor naravno može dati onaj ko se bavi time, samo je problem što uglavnom ti isti zarađuju od toga pa su nevoljni da otkrivaju te podatke.
Recimo da su ulaganja u štampač i CISS relativno fiksni troškovi, cena papira i mastila bi onda bili promenljivi. Što se tiče mastila, pitanje je koje mastilo i po kojoj ceni, koja količina (veće količine - niža cena po ml), izabrani kvalitet štampe utiče na potrošnju mastila.
Jedan deo mastila i papira ide na otpis jer ćeš povremeno morati raditi čišćenje glave, a imaćeš i odbačenih fotografija lošeg kvaliteta.
Mislim da je glavna stvar kod izrade fotografija izbor papira i da je glavna stavka u troškovima na duži period. Koji tip papira glossy ili mat, koja površina, gramaža, proizvođač. Velike su razlike u ceni i kvalitetu pojedinih papira.
Prilično sam siguran da možeš da postigneš nižu cenu od one koju si navedeo, kasnije ću pokušati da stavim neke okvirne cifre.
Nirvana - After 4PM - Unplugged
Korisnikov avatar
zeewolf
ADMINISTRATOR

Pridružio se: Uto Maj 20, 2008 2:09 pm

Postod aleksandarv u Uto Jul 07, 2009 12:23 pm

Posto cena najvise zavisi od kvaliteta papira i mastila da se onda usresredimo na, kako bih rekao: minimalni zadovoljavajuci kvalitet svega sto ste pomenuli - i papira i mastila i stampe. Cilj je da takva fotografija traje sto duze - da ne postoji veliki gep izmedju kvaliteta i trajnosti klasicne fotografije i fotografije dobijene na inkjet stampacu (recimo da otvorim album nakon 10 godina i zateknem unistene fotografije), gramaza papira nije toliko vazna jer sve fotografije idu u album.
Mucilo me jos jedno pitanje, postoji li recimo kompatibilni set (papir+toner) za Canon Selphy stampace (recimo set kp-108ip, original kosta ~ 30 evra). Nisam uspeo da izguglam nista iako sam vec 3 puta kupovao ovakav set i svaki put revoltiran cenom orginalnog seta pokusavao da pronadjem da li postoji alternativa.
Jos samo jedna konstatacija: Izuzetno sam prijatno iznenadjen angazovanoscu administratora Zeewolf, za vas imam samo reci hvale.
aleksandarv
MODERATOR

Postod liberprint u Uto Jul 07, 2009 5:55 pm

Ako uzmemo u obzir epson r285 ili slican foto stampac, mastilo je tesko izracunati kao trosak jer mu je cena ako se kupuje na litar oko 20 evra po boji. Znaci utrosak boje vrednost 1-2 dinara. Boja je dota postojana cak i na vlagu a verovatno da bi izbledela posle dugog izlaganja suncevoj svetlosti sto u tvom slucaju ne bi bio problem jer fotografije drzis u albumu. Sto se foto papira tice najjeftiniji je aro koji je opet solidan za cenu koliko on kosta, znaci oko 6din/A4. Takodje jeftina varijanta je za onog ko ima strpljenja da secka kupiti papir u rolni za inkjet plotere. Sto se sephy-ja tice radi se o termosublimacionom stampacu kod kojeg ne postoji mogucnost reciklaze ribona niti koriscenja drugog foto papira osim canon-ovog.
Korisnikov avatar
liberprint
MODERATOR

Pridružio se: Uto Sep 16, 2008 10:31 pm

Postod aleksandarv u Uto Jul 07, 2009 10:04 pm

Posto je boja toliko jeftina kada se uzima na litar onda nema svrhe racunati cenu, pronasao sam neki program za izracunavanje pokrivenosti mastilom u procentima za svaku boju - ali ispada da nije potreban. (APFill - Ink and Toner Coverage Calculator 5.2 ako nekome treba).
Ako je zaista toliko jeftino mastilo i solidan foto papir onda ovo postaje jako zanimljiva opcija, narocito ako se uzme u obzir da bi velika fotografija formata A4 kod fotografa kostala 600 din minimum!
Imam jedno prakticno pitanje, navedeni modeli (preporuceni) inkjet foto stampaca su reda velicine do 70-80 evra. Posto je CISS gotovo isto toliko - ima li smisla za pocetak rucno (spricem) dopunjivati ketridze?
Evo kako ja to kontam, za navedeni epson r285 deklarisano je 900 strana sa svim bojama, to znaci da po boji moze da izvuce 150 strana sa standardnih 5% pokrivenosti. 150/20 = 7.5 stranica A4 sa svakom bojom 100 pokrivene, uzmimo da po fotografiji ide po 30% pokrivenosti po boji (jer se one valjda mesaju - mozda i gresim ovo je laicko posmatranje stvari) ispada da bih ja morao da na svakih ~ 25 strana A4 punim kertridze. To je 50 fotografija solidnog formata - ako je iole ovo tacno meni ova matematika odgovara, da recimo na 2 nedelje printam toliko fotki nije neki napor puniti mastilo. Za pocetak CISS nije neophodan za iskljucivo moje potrebe.
Ako neko ima bolje proracune (sto se tice ucestalosti dopune mastila) neka napise.
(i jos samo da dodam da na testu ovog uredjaja pise da je vek trajanja fotke u albumu 200 a u ramu 90 godina sto je ekstra pa makar bilo upola tacno)
aleksandarv
MODERATOR

Postod aleksandarv u Uto Jul 07, 2009 10:25 pm

Jos jedno pitanje, da li su kertridzi za epson r285 laki za punjenje (da li imaju cip i koliko bi kostao auto reset cip). Koji je photo inkjet printer do 80 evra najlaksi za punjenje (recimo da nema cipove na kertridzima)?
aleksandarv
MODERATOR

Postod aleksandarv u Uto Jul 07, 2009 11:23 pm

Evo i tacnijih podataka o pokrivenosti fotografije bojama, tj. pojedinacno svakom bojom CMYK.
Radi se o A4 formatu /mada nije vazno jer se radi o procentualnoj pokrivenosti/:
-Za fotografije u zatvorenoj prostoriji, znaci malo tamnije fotografije, pokrivenost za Cyan, Magenta i Yellow ide od 45 do 65% /neverovatno su ujednaceni procenti pokrivenosti/ + Black 15 do 25%
-Za fotke na otvorenom, svetlije fotografije, ove vrednosti su za 10% nize.
E sad bilo bi lakse da recimo Epson R285 nema 5 boja + crnu:
Crna, Cijan, Magenta, Žuta, Svetlocijan i Svetlomagenta + crna.
S obzirom da umesto 3 boje sa prosecnom pokrivenoscu 40 - 60% ovaj model ima 5 boja mislim da sam dobro predpostavio da Epson R285 moze sa punim tonerima da isprinta do 25 fotografija formata A4.
aleksandarv
MODERATOR

Postod liberprint u Sre Jul 08, 2009 12:30 am

punjenje originalnih kertridza za epson r285 je blago receno mucenje. Moras da probusis rupu na tacno odredjenom mestu i da je posle toga zatvoris a da ne pricamo o tome sto ces to morati da ponavljas kao sto si i sam izracunao na 25 fotografija a da ne pricamo o cipovima koje svaki put moras da resetujes tako da ce reseter da te kosta skoro kao ciss.Znaci nema druge korisne matematike osim ugradnje ciss-a koji na sebi ima ili autoreset cipove ili ima taster za resetovanje.Utrosak boje nema smisla racunati jer se varijacije mere u parama a ne u dinarima.
Korisnikov avatar
liberprint
MODERATOR

Postod aleksandarv u Sre Jul 08, 2009 1:58 pm

Posto sam odlucio da kupim photo inkjet stampac sa ciss-om zanima me par stvari:
Postoji li bolja varijanta od Epson r285 + ciss u istoj cenovnoj klasi?
Postoji li neka kombinacija oko 100 evra?
Koliko dugo traje glava stampaca? Posto sam razumeo da ovaj stampac ima glavu odvojenu od kertridza. Posle koliko vremena propada i moze li da se menja (da li se isplati)? Neko je napisao u opisu ovakvih stampaca da im glava traje ceo radni vek stampaca - znaci li to bar 3-4 godine pri upotrebi za svoje potrebe - ynaci nece printati po celi dan.
aleksandarv
MODERATOR

Postod liberprint u Sre Jul 08, 2009 4:49 pm

koliko sam ja upoznat bolja varijanta u odnosu cena/kvalitet ne postoji.Stampac nije nabudzen displejima, citacima kartica, adapterima i slicnim nepotrebnim stvarima ali daje mnogo bolje rezultate nego neki koji jesu. Sto se trajanja glave tice moj je odstampao papira u kolicinama da se i ofset masina postidi a jos uvek radi. Znaci bile su to serije od po 10000 lista i to mnogo toga i jos uvek ne primecujem neke bitne gubitke u kvalitetu otiska. Bilo je dana kad je po nekoliko dana radio bez minuta odmora i evo ga ziv i zdrav.
Korisnikov avatar
liberprint
MODERATOR

Sledeća

Povratak na Papir i ostali mediji