Gari je napisao:Recimo da bih dodao malu ispravku, ipak sam strucan u TOM delu:
Naime, industrija ofsetnih masina je pre desetak godina pocela da razvija jednu novu
granu ofsetnih masina koje imaju oznaku DI (direct imaging), nisam bas sasvim siguran,
ali mislim da je tehnologiju prvi razvio Heidelberg, a potom je preuzelo jos nekoliko
veoma ozbiljnih proizvodjaca, sto iz ofsetne industrije, sto iz industrije proizvodnje
ozbiljnih stampaca (KBA, Ryobi, Screen, Agfa, IBM...). Te masine bi mogle da budu
'nesto izmedju' ofsetne i digitalne masine jer je princip rada da se stampa direktno
iz racunara na izlazni uredjaj.
Kod nas nisu bas nesto preterano zastupljene, pretpostavljam zbog kombinacije vrlo
visoke cene, ipak malo veceg starta (cene pocetka stampa) i relativno male pokrivenosti
opsega posla za koje su namenjene. Ukoliko imate kolorne poslove u stampi tiraza
od 500 do 10-tak hiljada tabaka, jednostavno ne postoji bolja i isplativija tehnologija
od DI masina za to. Za svega nekoliko minuta pocinje ofsetna stampa i brzinom od
10-tak hiljada otisaka na sat mozete u zaista rekordnom roku da izbacite poslove
srednjih tiraza po startnoj ceni od 50-tak eura plus cena materijala.
Na primer, zahtev za izradu 100.000 kolornih A6 flajera, mozete da odradite za svega
nekoliko sati, a 1000 A3 plakata za 15 minuta i to u skoro savrsenom, ofsetnom kvalitetu
na bilo kom materijalu koji moze da se koristi na standardnim ofsetnim masinama!!!
Ukoliko ima interesenata, mogu odvojiti malo vise vremena da detaljnije opisem
kako funkcionisu DI masine i koja im je prednost, a koje su im mane u praksi i na nasem trzistu.
liberprint je napisao:Mene zanima ovo s'obzirom da redovno pratim novosti iz oblasti stampe a za ovu tehniku jos nisam cuo. Koliko sam ja upucen jedini uredjaj ovog tipa je HP indigo, elktrostaticki ofset koji je zapravo hibrid izmedju laserskog stampaca i ofset masine. Imao sam dodira sa digitalnim ofset masinama novije generacije, ali i one najprostije receno bez obzira sto stampaju direktno sa racunara, u principu rade kao klasicne ofset masine cetvorobojke, s'tom razlikom sto se izrada ploca, montaza i pasovanje obavlja automatski u okviru masine ali ipak ima bojanike u koje se spaknom stavlja boja kao na klasicnim masinama, s'tim sto se pranje masine radi rucno.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost