Gedzo

Izrada reklamnog materijala katerom

Tehnike štampe koje nisu svrstane ni u jednoj od navedenih kategorija...

Izrada reklamnog materijala katerom

Postod vladan.m u Sub Jul 24, 2010 10:38 am

Resio sam da radim reklamni program katerom pa me interesuju iskustva onih koji to vec rade do sadada sam se bavio ink jet i laserskom kolor stampom tako da sto se tice pripreme za te stvari nema tajne. Pa ako ima neko da hoce da pomogne unapred hvala. :?: :idea:
vladan.m
Asistent

Pridružio se: Sub Sep 06, 2008 9:33 pm

Re: Izrada reklamnog materijala katerom

Postod liberprint u Sub Jul 24, 2010 1:15 pm

Kod rezanja katerom nema nekih narocitih tajni. Prvo i osnovno je da sve sto se reze mora da bude u vektorima, nacrtano u corel-u ili nekom drugom grafickom programu a slova konvertovana u krive. Treba izbegavati trejsovane rasterske detalje zato sto se koriscenjem opcije "trace" ili bilo kog drugog nacina vektorizacije dobijaju neravne linije koje zamaraju kater a i efekat moze biti prilicno ocajan. Sto se tice samog rada sa katerom razlikuje se u zavisnosti od modela i proizvodjaca. Pojedini kateri mogu raditi direktno iz grafickog programa kao stampac, ali u glavnom imaju neki plug in ili poseban softver koji se koristi za rezanje. U svakom slucaju koriscenje softvera je jednostavno i dovoljno je prouciti uputstvo koje se dobija uz kater. bitno je da sve linije koje se rezu budu iste boje, debljina je obicno hairline ili tanja a kod nekih modela je potrebno da linija koja se reze bude obojena u odgovarajucu boju. Ovo je u glavnom slucaj kod printer/katera koji ujedno stampaju i rezu pa mu se na taj nacin definise sta treba da stampa a sta da reze. Opet, pojedini printer/kateri stampaju sve sto je raster a rezu sve sto je vektor pa im nije potrebno posebno zadavati sta treba da rezu vec samo sve sto se ne reze konvertovati u bitmapu.Takodje postoje i kateri sa optikom koji imaju mogucnost obrezivanja odstampanog materijala i kod njih se pri stampanju definisu markeri na osnovu kojih se optika katera orijentise kako bi precizno obrezala odstampan materijal.
Korisnikov avatar
liberprint
MODERATOR

Pridružio se: Uto Sep 16, 2008 10:31 pm

Postod buch u Ned Jul 25, 2010 1:24 am

objasnio covek skoro sve, ali ipak dodao bih jos po nesto sto nas uglavnom pitaju oni koji hoce kupiti, a nisu imali kontakt sa katerima:
-mozes rezati uglavnom vinil, papir nije najsrecniji izbor jer cesto dobije efekt kidanja, skubljenja i sl.
-mogu se rezati samo materijali koji su slepljeni za silikatnu foliju, ovo napominjem jer nas vrlo cesto pitaju moze li se rezati koza, skaj, pluta ili sl, odgovor je NE MOZE
-mozes rezati FLEX i FLOK, materijale koje sluze da se termo transferom " zalepe " na majice, zastave i sl, a zato treba imati vrlo ostar noz
- u pocetku, narocito kad se rade vece povrsine, brzina se steluje sto sporije
Korisnikov avatar
buch
MODERATOR

Pridružio se: Pet Jul 24, 2009 2:15 am

Postod liberprint u Pon Jul 26, 2010 1:41 pm

Za rezanje samolepljivog vinila se koriste nozici pod uglom od 45 stepeni dok se za flok, magnetnu foliju i slicne debele materijale koriste nozici od 60 stepeni. Moguce je rezati klasicnim nozicem debele materijale ali je pozeljno objekat koji se reze duplirati kako bi ga kater rezao dva puta i kao sto je buch rekao smanjiti brzinu na minimum. Sto se tice obicnog papira moguce je i njega rezati na kateru, ali se za njega i ostrale materijale bez podloge koristi specijalna noseca podloga sa slabim lepkom koja drzi materijal a u tu svrhu se moze koristiti i oslabljeni transfer koji se koristi za prenozenje izrezanog materijala na podlogu.
Korisnikov avatar
liberprint
MODERATOR

Postod vladan.m u Uto Jul 27, 2010 12:49 pm

Hvala vam puno na savetima mislim da ste mi dosta pomogli .Veliki pozdrav :idea:
vladan.m
Asistent

Postod vladan.m u Pon Avg 16, 2010 12:45 am

Gledao sam po netu i nikako da se odlucim koji bi mi model najvise odgovarao sirina nemora da bude veca od 60cm. Mislim na odnos cena i kvalitet :?:
vladan.m
Asistent

Postod liberprint u Pon Avg 16, 2010 9:21 pm

Sto se katera tice svi rezu skoro sve sto ces pozeleti da rezes ali verovatno ces posle nekog vremena pozeleti da obrezes nesto sto si odstampao(flok ili fleks za digitalnu stampu, neku nalepnicu neobicnog oblika...) pa ti tad obican kater nece biti dovoljan. Zato ti predlazem da u startu nabavis kater sa optikom koji ima mogucnost rezanja po konturama odstampanog materijala. Od ove vrste katera najbolji i najzastupljeniji su graphtec kateri. U startu ces malo vise platiti ali ce ti se sigurno isplatiti. Fenomenalan mali kater sa nekim zanimljivim funkcijama koje nisu uobicajene na ostalim katerima a uz to je i veoma jeftin je "graphtec craft robo".
Korisnikov avatar
liberprint
MODERATOR

Povratak na Ostale tehnike štampe