Gedzo

Problem sa Epsonom D120 + CISS

Vaša iskustva i pitanja vezana za sisteme za kontinualno napajanje kertridža InkJet štampača...

Problem sa Epsonom D120 + CISS

Postod fire_arch u Pon Feb 08, 2010 5:37 pm

Imam problema sa stampacem. Od jutros pokusavam da ga nateram da radi kako treba, al bez uspeha. Stampac je Epson D120 CISS-em i pigmentnim OCP bojama. Crni otisak je muljav, tj tekst je mutan (crna boja). Odradio sam i head cleaning par puta, i ostavio ga da odstoji sat-dva...al opet isto. I "Nozzle Check" paternu se vidi da neke crne dizne prave mutan otisak (par njih). Stranica krene da se stampa ok (tekst + slika u koloru) al posle nekih 2 cm pocinje da se muti crna i to sve vise i vise do kraja strane i usput neke dizne otkazu, ostaju strafte. Sta da radim? Napomena, nije stampano na njemu nedelju dana, ciss je na istom nivou kao i stampac, do pola pun, temp u sobi je 20-25*C. Al ako mu je to problem sto nije stampano 7 dana....e onda do djavola...

Ko zna resenje za ovo PLZ

p.s. nadam se da je problem banalan
fire_arch
Volonter

Pridružio se: Pet Jan 29, 2010 12:46 pm

Re: Problem sa Epsonom D120 + CISS

Postod aleksandarv u Pon Feb 08, 2010 6:48 pm

Ja bih najpre dopunio mastilo da bude nivo znatno iznad polovine - to je kod mene (r285) resilo problem sa tim linijama (tj. neke dizne ne rade zbog toga sto mastilo nema pritisak).

E sad, to mozda ima veze i sa mutnim otiskom crne boje (da li samo crna zeza?) jer kod mene posto sam dolio mastilo bilo je raznih brljanja (kada sam vrsio proveru mlaznica - cak i mesanje boja!) ali sam uradio 3 ciscenja glave i potom sacekao neko vreme (npr. 2 sata) i posle je sve bilo ok. Od tada nisam cekao vise da mastilo pridje blizu polovine.

Ako dolivanje mastila ne resi los ispis crne onda radi ciscenje glave 3 puta (svako naredno uzastopno ciscenje prestavlja dublji nivo ciscenja) pa potom sacekaj neko vreme. Pa ponovi opet 3x ciscenje.
aleksandarv
MODERATOR

Pridružio se: Uto Apr 07, 2009 11:49 am

Postod fire_arch u Pon Feb 08, 2010 9:33 pm

da li moze da se resi taj problem sa pritiskom postavljanjem tankova na visi nivo, npr da gornji nivo mastila u tankovima bude na nivou koji bi bio kad bi oni bili puni?
Samo crna pravi problem (oba crna kertridza)
Evo kako izgleda pre ciscenja
Slika
I posle ciscenja glave
Slika
fire_arch
Volonter

Postod aleksandarv u Pon Feb 08, 2010 9:54 pm

Podizanje ciss-a ce samo izazvati curenje mastila (skoro se jedan clan zalio da su mu zbog podignutog ciss-a iscurele dve boje kompletno!) - moraces da nabavis mastilo (istog proizvodjaca) i dopunis ciss uradis par ciscenja glave i sacekas da se "slegne". Proveri da li sada imas vecu kolicinu vazduha u crevima?

Pogledao sam slike - kod mene nije bila ovoliko extremna situacija ali je bila slicna - mislim da ce ti dolivanje mastila sve resiti.
aleksandarv
MODERATOR

Postod fire_arch u Pon Feb 08, 2010 10:39 pm

da, video sam taj post sa iscurelim mastilom.....
nista, nabaviti mastilo, pa videti....
sto znaci da se vise od 1/2 kolicine mastila u ciss-u NE MOZE ISKORISTITI!!!??? E glupog sistema...

Vazduha u crevima nema uopste. sad vise nije onako extremna situacija, posle "sleganja" nekog vremena ali i dalje opstavlja pozamasne strafte (crne). CMY su ok
fire_arch
Volonter

Postod aleksandarv u Pon Feb 08, 2010 11:48 pm

Pa dobro, kada tako gledas i jeste tako - 1/2 mastila je minimum potreban da ciss radi (bar ovi kakve mi imamo) ali ciss je ipak jedino razumno resenje da bi uopste koristio inkjet za bilo koju svrhu.

Sacekaj jos neko misljenje - mozda neko prepozna drugaciju prirodu problema (neko ko je video kako izgleda zacepljenje mlaznica). Kazes da posle sleganja vise nije tako lose - postavi sliku.

Ali ja razmisljam ovako - sve da je glava stampaca unistena ti vec imas ciss i nesto mastila tako cak i da moras kupiti novi stampac koji koristi takve kertridze to nece biti prevelika investicija (vec od 30e - mozda i manje).
aleksandarv
MODERATOR

Postod fire_arch u Uto Feb 09, 2010 12:04 am

stampac je relativno nov, nema ni 2 meseca, oko 500 odstampanih strana, tako da ne verujem da je mogla da se unisti za to vreme.

ne moram ti postavljti sliku, mogu ti i opisati, jednostavno je
1. crna - 2 dizne uopste ne pustaju 2 su onako skoro dobre, ostale su ok
2. crna - 1 dizna uopste ne pusta, ostale ok
CMY ok
na NORMAL se vide strafte na crnoj, na FINE se primete, a na PHOTO modu se jedva vide...mada nisam lud da sve stampam na PHOTO MODU...
Dosad sam sve bez problema izvlacio na NORMAL

hvala na savetima
fire_arch
Volonter

Postod Gari u Uto Feb 09, 2010 12:39 am

Stavi par cm neko postolje ispod ciss-a, cisto da vidis da li je do nivoa boje.
Par cm nije 5, nego 1-2, maksimalno 3cm!
Gari
MODERATOR

Pridružio se: Čet Jan 14, 2010 1:11 pm

Postod buch u Uto Feb 09, 2010 4:52 am

Proveri one cucle - filtre za vazduh na cisu jesu li protocne? Ako jesu, pokusaj pogurati kertridze prema napred potturanjem odpozadi komad kartona (5mm sirok, 2 dug, >1mm debeo) da slucajno ne vuce vazduh odozdo, cesto se to zna dogoditi
Ako imas jos originalne kertridze, stavi ih umesto ciss-a, pa probaj kako ce s njima raditi, a glava ti nije otisla, ne brini, samo resi to brze da ne bude kasno
Korisnikov avatar
buch
MODERATOR

Pridružio se: Pet Jul 24, 2009 2:15 am

Povratak na CISS - Sistemi za kontinualno napajanje kertridža mastilom